torstai 15. maaliskuuta 2012

Suntuubi - hyvä vai paha?

Suntuubi.com, helppo, suomenkielinen sivujenteko-ohjelma on saanut viimeaikoina maineeseensa useita kolhuja. Useimmiten virtuaalitallit jotka on rakennettu Suntuubiin ovat aloittelijoiden tekemiä eivätkä useinkaan kovin tasokkaita. Niiden nimien taso  on "virtuaalitalli Angel-Horze" ja "Kultakavion talli". Näitä kyseisiä talleja on olemassa suunnilleen 100, eikä niissä ole mitään persoonallisuutta. Kaikkien sivuja koristaa glitterillä tehdyt "RYHDY HOITAJAX!!!111"-tekstit ja ulkoasuihin ei ole viitsitty panostaa, ja mainoksia syytävä webbisofta on muutenkin hidas.

Mutta, onko Suntuubi maineensa veroinen kamala virtuaalimaailman piikki lihassa? Enpä oikeastaan usko. Suurin osa meistä on aloittanut nimenomaan Suntuubista joka on helppo ja suomenkielinen, ja jossa on suhteellisen tasokkaat valmisulkoasut Websin ulkoasuihin verrattuna. Jos Suntuubi on niin kamala, miksei joku voi perustaa ilmaista suomenkielistä hiukan tasokkaampaa webbisoftaa aloittelijoille jossa on jonkinlainen ohjeistus tallin tekoon. Kukaan ei ole seppä syntyessään, ei edes virtuaalimaailmaan tullessaan. Suntuubista on helppoa siirtyä parempiin sivustoihin (Webs, Awardspace), joissa voi pian oppia HTML-kieltä.

Kuitenkin, Suntuubi voisi saada huomattavasti paremman maineen mikäli aloittelijoita neuvottaisiin ystävällisesti esimerkiksi kuinka copyrightit merkitään ja miksi ne ovat tärkeitä eikä hyökättäisi suoraan niskaan.

Tulkaamme pohdinnoissamme tulokseen että sekä että. Jotkut puolet suntuubissa voittavat websin mennen tullen, jotkut jäävät pahasti paitsioon.

2 kommenttia:

  1. Sanotaan vaikka näin että Suntuubi on uusi Expage. Expage oli aikoinaan samanlainen "aloittelijoiden ensimmäinen paikka" ja tallit olivat tietysti sen näköisiä sitten: taustamusiikkia, animaatioita, räikeitä fontteja ynnä muuta mitä Expage tarjosi oletuksena. Sai sinnekin tehtyä siistejä sivuja, mutta se vaati niitä taitoja, joita aloittelijoilla ei ollut. Ja siksi Expage-tallien maine oli surkea eikä se siitä muuksi koskaan muuttunut, koska oli nyt vain ihan fakta, että 99% Expage-talleista oli aika karseita (niitä oli todella paljon). Ulkoasujen lisäksi Expagen ongelmana oli kuvien suoralinkitys (sinne ei saanut tallennettua kuvia itse, joten ne piti suoralinkittää jostain, luvalla tai luvatta, yleensä luvatta), tekijänoikeuksista puhumattakaan ja tallien lyhytikäisyys.

    VastaaPoista
  2. Mie en aloittanut Suntuubista vaan Websistä (Tosin silloin ei tainnut kyllä Suntuubia vielä ollakkaan kun aloitin :o), ja voin kyllä sanoa että miusta Websin valmisulkat ovat parempia kuin Suntuubin -makunsa tosin kullakin. :)

    Itse olen elämäni aikana törmännyt yhteen kunnolliseen Suntuubi-talliin, loput miljoona kappaletta ovat olleet sen verran kämäisiä etten ole viitsinyt niihin edes paremmin tutustua. Asiaa ei auta se, että ensimmäinen kosketukseni Suntuubiin oli kun tuli viestiä että siellä jollekkin tallille oltiin suoralinkitetty (grr) meikän piirroksia, joita itse käytän omilla hobotuksillani. :---)

    VastaaPoista